Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Wieprzowina curryWieprzowina curry

dodany 17.06.2007 00:06 przez morderska

nazwa oryg.: WIEPRZOWINA CURRY W MLEKU KOKOSOWYM

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia indyjska

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
1 kg wieprzowiny (karkówki lub innego nie do końca chudego mięsa)
pęczek cebulek dymek
1 cytryna
2 zielone jabłka
3 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka białego pieprzu
200 ml mleka kokosowego
1 łyżka wiórków kokosowych
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka masła
1 kostka warzywna
1 łyżka skrobii ziemniaczanej
sól i pieprz do smaku
orzeszki piniowe lub ziemne (bez soli)

Przygotowanie:
Mięso umyć, okroić z zewnętrznych błon i włożyć do zimnej wody. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać 2 cebulki dymki (z kawałkiem szczypioru) i 2 ćwiartki cytryny i kostkę warzywną. Zmniejszyć gaz i gotować do miękkości. Ugotowane mięso wyjąć, pokroić na paski. 2 szklanki powstałego bulionu zostawić do dalszego gotowania.

Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w ósemki, a następnie każdą ósemkę na pół. Wrzucić do miski i skropić sokiem z pozostałej połowy cytryny. Pozostałe dymki pokroić na cienkie paseczki (już bez szczypiorku) Na patelni rozgrzać olej sezamowy i masło. Usmażyć cebulę. Dodać jabłka, podsmażyć. Wsypać skrobię ziemniaczaną, wymieszać, dodać przyprawy: kurkumę, kolendrę, curry i pieprz. Dokładnie wymieszać. Zalać bulionem, dokładnie wymieszać i chwilę dusić. Wlać mleko kokosowe i wsypać wiórki. Wymieszać, zmniejszyć ogień i dusić ok. 20 minut, aż płyn bardziej odparuje. Jeśli spostrzeżemy, że nie osiągamy odpowiedniego skutku, możemy zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej. Posolić i popieprzyć do smaku.

Podawać z dodatkiem orzeszków. Jako dodatek pasuje do tego ryż lub kasza perłowa.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl