Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Wątróbka z wiśniami z chilli i białym winem, ryżem dzikim i duszoną na maśle cykoriaą

dodany 20.03.2011 18:46 przez Migzie

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia polska

trudność: łatwe

Składniki:
wątróbka
20-30 dag wątróbki z indyka
wiśnie mrożone (lub świeże w sezonie)
papryczka chili (1-2)
pól szklanki wina białego pół wytrawnego
sól, pieprz, cukier

Cykoria:
2-3 cykorie
masło
sok z połowy cytryny
sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:
Wątróbkę moczysz w mleku (najlepiej wątróbka z indyka, oczyszczasz z żyłek, i przekrawasz na pół, lub wg uznania)

W tym czasie mrożone wiśnie podgrzewasz w rondelku, trochę dodajesz cukru - pewnie wytworzy się sok, wtedy odcedzasz - sok wykorzystujesz przy innej okazji, a do wiśni dodajesz trochę pieprzu, soli, chili, potem świeżą papryczkę chili - musi być wyłuskana z pestek i pokrojona na drobniutkie kawałeczki. Ja to wszystko zmiksowałam w blendzerze, ale teraz bym tego nie zrobiła, ew. tylko papryczkę chili bym zmiksowała i dodała do całych wiśni (które i tak się trochę rozwalą), trochę znowu podgrzać i dodać pól kieliszka białego wina.

Rozgrzać olej na patelni i smażyć wątróbkę z obu stron po ok. 2-3 minuty. Na talerzu osolić, i polać na, lub obok wiśniami.

Cykoria - obedrzeć z wierzchnich liści, odkroić korzeń, przepołowić wzdłuż na pół. Rozgrzać masło na patelni. Położyć cykorie, posolić, pocukrzyć i polać sokiem z cytryny, smażyć po obu stronach około 2 min. Na talerzu już posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Et voila!!!!

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl