Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Wątróbka marynowana po greckuWątróbka marynowana po grecku

dodany 09.08.2007 13:06 przez grumko

rodzaj dania: przekąski

kuchnia: Kuchnia grecka

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
1 kg wątróbki
2 łyżki mąki
2 łyżki octu winnego
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki oliwy
4 listki laurowe
gałązka świeżego rozmarynu lub łyżeczka suszonego
sól i pieprz

Przygotowanie:
Wątróbki obrać z błon, pokroić w spore plasterki, obtoczyć w mące. Rozgrzać oliwę i smażyć wątróbki oraz czosnek do zrumienienia. Wątróbkę przełożyć do naczynia, w którym będzie się marynowała, oprószyć solą i pieprzem. Do patelni, na której smażyła się wątróbka wlewamy ocet winny wymieszany z pół szklanki wody. Dodajemy listki laurowe, rozmaryn, sól i pieprz. Zagotować, zalać marynatą wątróbki, wstawić w chłodne miejsce minimum na 12 godzin. Podawać na zimno.
Smacznego!!

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl