Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Wątróbka drobiowa w panierceWątróbka drobiowa w panierce

dodany 18.06.2010 16:05 przez buciol78

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
50 dag wątróbki drobiowej
2 średnie cebule (czerwona i czosnkowa)
1 pęczek zielonej cebulki
jajko, mąka pszenna, bułka tarta do panierki
olej do smażenia
1 łyżka masła
100 ml bulionu drobiowego (może być z kostki rosołowej)
majeranek, magii, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy z błon, wrzucamy do miski, doprawiamy do smaku majerankiem, magii i pieprzem (ale nie solimy), mieszamy, odstawiamy na 20 minut do lodówki. W między czasie cebulki obieramy, kroimy w plastry, obtaczamy w mące. Smażymy na masełku aż się zrumienią, doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem, zalewamy bulionem, dusimy pod przykryciem aż bulion wyparuje. Wątróbkę panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoto-brązowy kolor. Pod koniec smażenia posypujemy solą do smaku. Podajemy z duszoną i posiekaną zieloną cebulką. SMACZNEGO.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl