Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Vegańska Zupa krem z cukiniiVegańska Zupa krem z cukinii

dodany 21.08.2011 23:35 przez Pszczola

nazwa oryg.: http://weganskomniam.blogspot.com

rodzaj dania: zupy

kuchnia: Inne

trudność: łatwe

Składniki:
2-3 cukinie średniej wielkości. Oczywiście to zależy od garnka, w którym gotujesz zupę. A wiec cukinii musi być tyle, żeby zapchać nimi garnek
woda (około 1,5 litra)
cebula
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu białego albo ziołowego
łyżeczka oregano
(Optymalnie dla słodkości 2-3 łyżki mleka sojowego w proszku.)

Przygotowanie:
Po pierwsze, to robisz się głodny/na i myślisz o tym przez dłuższy czas, dlatego robisz się jeszcze bardziej głodna/ny. Po kilku minutach stwierdzasz, że masz ochotę na pyszną sycącą gęstą zupę. Biegniesz do spiżarni po cukinię albo do pobliskiego warzywniaka, albo na kleparz albo na targ, albo na własny ogródek.
Cukinię myjesz i odcinasz końcówki. Kroisz na ćwiartki i usuwasz pestki. Jeśli cukinia jest młoda nie trzeba jej obierać, a zupa będzie miała ładny kolor. Jeśli jest już dorodna i wielka i twarda to niestety trzeba pomęczyć się ze skórką. Bierzesz cebulę i obierasz i kroisz w kostkę. Płaczesz. Myślisz o smutnych rzeczach np. że odwołali Gold Pande z Taurona, wiec Twoje życie nie ma sensu. Płaczesz. Wrzucasz cebulę do garnka z kroplą oliwy.
Cukinię kroisz na mniejszą kostkę. Wrzucasz do cebuli nadal płacząc z powodu odwołanego koncertu. Cukinia powinna zajmować caaały garnek. Przykrywasz i dusisz około 15 min. Drugi sposób ( możliwe, że szybszy) polega na tym, że pokrojoną cukinię dusisz osobno patelni o większej powierzchni niż garnek. Ale kto co lubi.
W sytuacji kiedy caaaały garnek jest wypełniony cukinią solisz ją i mieszasz. Musisz tak czuwać około 10-15 minut.
Kiedy część cukinii zmięknie dolewasz wodę. Około litra. Nie musi przykrywać cukinii, ale niech będzie widoczna miedzy jej kawałkami. Czekasz, aż zupa się zagotuje. Niech gotuje się około 3 minut. Teraz kiedy cukinia wypociła z siebie soki, dla bezpieczeństwa odlewasz około kubka wywaru i odstawiasz go. Dodajesz oregano i pieprz i wszystko miksujesz. Teraz jeśli zupa jest za gęsta dolewasz wywaru, tyle by jej konsystencja Ci odpowiadała. Do smaku solisz, można dodać z 3 łyżki mleka sojowego w proszku. Ozdób zupę pokrojonym plastrem pomidora suszonego. Skrop oliwą z oliwek. Podawaj z grzankami, bagietką albo jakimś ekstremalnie czerstwym chlebem tak dla jaj.
smacznego!

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl