Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Uniwersalne drożdżowe

dodany 06.08.2007 17:45 przez Wiola

rodzaj dania: ciasta

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 6

trudność: łatwe

Składniki:
szklanka śmietany najlepiej 18%
kostka margaryny
2 jajka
5 dkg drożdży
mąka ile zabierze masa
sól lub cukier

Przygotowanie:
Wlewamy śmietanę do miski wrzucamy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą, dodajemy 2 całe jajka i znów mieszamy do połączenia się. W zależności do czego to ma być użyte jeśli do pasztecików obojętne z czym, mięsem, grzybami, serem, pomidorami jak kto woli nadzienie to fantazja. Dodajemy sól do ciasta, odrobinę pieprzu ja również dodaję trochę gałki. Jeśli mają to być np rogaliki na słodko dodajemy 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy lub cukier cynamonowy. Mieszamy masę z wybraną przyprawą dolewamy rozpuszczoną i wystudzoną margarynę i dodajemy mąkę, tyle aż zrobi się gładkie jednolite ciasto, przeważnie do takiej ilości jest to ok.2,5 szklanki. Wyrabiamy bez obawy, że będzie się lepiło do rąk bo tak nie jest. Zakrywamy miskę folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok.1 godz. Takie ciasto można przygotować nawet dzień wcześniej. Wyjmujemy formujemy wedle uznania, dajemy nadzienie i pieczemy ok.25 minut w temp.180st.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl