Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Tradycyjny polski makaron Bartolini z warzywami

dodany 08.07.2010 23:37 przez Sabinka

rodzaj dania: makarony

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
1 paczka makaronu pappardelle Bartolini
3 szt. papryki: czerwona, żółta, zielona
1 kabaczek
1 bakłażan
2,3 ząbki czosnku
3,4 cebule
przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia mięta - do smaku kapary

Przygotowanie:
Mając do dyspozycji cukinię, paprykę (najlepiej w trzech kolorach: czerwoną, żółtą i zieloną), kabaczka, bakłażana, czosnek i cebulę oraz makaron, który jest prawie zawsze obecny w każdej kuchni (polecam pappardelle Bartolini), w stosunkowo krótkim czasie przygotujemy danie o egzotycznym, w porównaniu z naszą rodzimą kuchnią, smaku.
Wystarczy pokroić wszystkie warzywa (oprócz czosnku) w grubą kostkę, podsmażyć, wrzucić do garnka i wstawić na mały ogień, by się lekko poddusiły. Następnie dodać zgnieciony lub posiekany czosnek i doprawić solą, pieprzem i ziołami (oregano, bazylia lub mięta) do smaku. Można jeszcze dodać kapary. Piękne kolory i zapach unoszący się z nad garnka podziałają na nasze zmysły. Nie trzeba być we włoskiej restauracji, by domowym sposobem uzyskać ten jedyny w swoim rodzaju i chyba najbardziej rozpoznawalny na świecie smak.
Do potrawy polecam również inne rodzaje makaronu pene lub muszle Bartolini są wyjątkowo smaczne!

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl