Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Toskańska zupa Pomidorowo-Chlebowa - Z Grzankami zamiast pieczywa w środku

dodany 13.03.2012 12:04 przez elentari1988

nazwa oryg.: Zupa Toskańska Pomidorowo -Chlebowa

rodzaj dania: zupy

kuchnia: Kuchnia włoska

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
-2 puszki pomidorów

-4 ząbki czosnki

-1 duża cebula

-1/2 szklanki białego wina

-4-5 szklanek bulionu drobiowego

-parmezan

-świeża bazylia

-bagietka (pełnoziarnista)

-1/2 szklanki oliwy

-oliwa do smażenia

- świeżo mielony pieprz, sól

Przygotowanie:
-Cebulę drobno siekamy, smażymy na oliwie (może być w garnku w którym przyrządzamy zupę, jeśli ma dość grube dno), dodajemy posiekany czosnek. Smażymy do miękkości na małym ogniu. Dodajemy resztę oliwy,pomidory i bulion. Dusimy około 15 minut.Dodajemy wino oraz bulion i odparowujemy alkohol kilka minut. W tym czasie przygotowujemy grzanki (na patelni lub w piekarniku). Kroimy bagietkę - kromki grubości około 1 cm, przyprawiamy, solą, pieprzem, bazylią i oliwą.

-Zupę doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, oraz dużą ilością świeżej bazylii.

-Podajemy ze startym parmezanem, oraz ciepłymi grzankami :]

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl