Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Tort naleśnikowy

dodany 15.11.2011 23:05 przez aga23034

nazwa oryg.: szybki i prosty obiad-tort naleśnikowy

rodzaj dania: zapiekanki

kuchnia: Kuchnia włoska

liczba osób: 2

trudność: łatwe

Składniki:
usmażone naleśniki na złoty kolor ok 6 sztuk
sos ze świeżych pomidorów
bazylia
olej
sól, pieprz
łatwo topiący się ser żółty starty
czosnek
mąka do sosu
mleko 1 szklanka
2 jajka
cebula

Przygotowanie:
Z pomidorów robimy sosik, smażymy je bez skórki, potem dorzucamy czosnek rozdrobniony i pokrojoną cebulę. Gdy odparuje woda, dosypujemy bazylię, sól i pieprz. Mąkę rozrabiamy z mlekiem i z jajkami. Dolewamy do pomidorów i mieszamy chwilę. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i kładziemy naleśnik., smarujemy go sosem pomidorowym. Potem posypujemy bazylią i serem. Kładziemy drugi naleśnik., na nim warstwę sosu, bazylii i sera. Przekładać składniki po kolei. Jako ostatnia warstwa powinien być sos z serem posypany listkami bazylii. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego solidnie do 220 stopni i zapiekamy ok 5-19 minut. Podaje się go na gorąco. Znakomicie smakuje też z farszem warzywnym lub innym wymyślonym na poczekaniu. Można zrobić do tego sos ziołowy lub czosnkowy.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl