Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Tażin z kurczaka

dodany 05.04.2009 13:31 przez snoozy

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia arabska

liczba osób: 3

trudność: łatwe

Składniki:
1 kg piersi z kurczaka
3 cebule
1 butelka wina czerwonego wytrawnego
przyprawy: mielony kmin rzymski, zatar, mielona kolendra-po ok. 1 łyżeczce, pieprz i sól morska do smaku
opakowanie kaszki kuskus
1 owoc granatu
1 pęczek mięty

Przygotowanie
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę.Cebulę pokroić i na początku lekko podsmażyc na oliwie, a później dodać trochę wody i dusić do miękkości. Miękką dodać do kurczaka. Dodać wszystkie przyprawy (zatar można kupić w sklepach z żywością orientalną lub zamówić przez internet). Wszystko dokładnie wymieszać i wlać całą butelkę wina. Całość podgrzać do wrzenia i przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika na 180 stopni C na 1 godzinę. Danie podawać z kuskusem, do którego dodaje nasiona granatu i posiekaną drobno miętę.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl