Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Tarta podwójnie truskawkowaTarta podwójnie truskawkowa

dodany 25.06.2011 23:14 przez patrycji

rodzaj dania: ciasta

kuchnia: Inne

liczba osób: 6

trudność: trudne

Składniki:
150 g mąki
25 g cukru
125 g pokrojonego w kostkę masła
1 łyżka stołowa wody
1 kg truskawek
galaretka truskawkowa (2 opakowania)
żelatyna spożywcza
śmietana 30% bądź najlepiej 36%

Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania standardowego ciasta na tartę. mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę najlepiej przesiać), masło siekamy i dodajemy stopniowo, mieszamy siekając nożem, aż do momentu kiedy składniki się połączą, jeśli jest konieczność dodajemy odrobinę wody lub śmietany. Gotowe ciasto wkładamy na ok. 30 min do zamrażarki. Truskawki miksujemy do konsystencji musu. Łyżkę żelatyny rozpuszczamy w łyżce lub dwóch wody na ogniu (nie gotujemy!). dodajemy przestudzoną żelatynę oraz cukier (według uznania)do przygotowanego musu i dokłądnie mieszamy, czekamy aż mus trochę stężeje. Formę na tartę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wyjmujemy ciasto i wałujemy na grubość ok. 1 cm i przekładamy do formy. Nakłuwamy dokładnie widelcem, aby ciasto nie wyrosło należy położyć na nim pergamin i wysypać na niego ryż lub groch. Ciasto pieczemy do momentu aż nabierze złotego koloru. Odstawiamy do wystygnięcia. Większą część musu wykładamy na tartę i pozostawiamy aż do stężenia. Następnie ubijamy śmietanę na sztywno i stopniowo dodajemy pozostały mus. Gotowy krem wykładamy na tartę. Górę dekorujemy w zależności od potrzeby. Na zdjęciu zostały użyte plasterki gruszki. :)
SMACZNEGO!

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl