Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Tarta czekoladowa z chiliTarta czekoladowa z chili

dodany 28.11.2010 23:47 przez Kamil Prusicki

rodzaj dania: ciasta

kuchnia: Kuchnia brytyjska

liczba osób: 8

trudność: trudne

Składniki:
Ciasto:
- 300 g masła
- 150 g cukru
- 4 żółtka
- 50 ml wody
- 0,5 kg mąki

Nadzienie:
- 300 g najlepszej gorzkiej czekolady
- 2 jaja
- 150 ml śmietany
- odrobinę chili
- 150 ml mleka

Dekoracja:
- wiórki czekoladowe zrobione za pomocą skrobaczki lub starte na
tarce

Przygotowanie:
Powiem tak, co do czekolady użyjcie jak najlepszej, bo od tego będzie zależała jakość
tarty, chili dodajcie tylko trochę, żeby rozgrzewała.

1. Na ciasto ucieram masło z cukrem w mikserze, aż uzyskuję konsystencję białą i gładką. Później dodaję po kolei żółtka z odrobiną wody, a na koniec mąkę, aż będzie ładnie odchodzić od ścianek. Ciasto chowam do lodówki na około godzinę. 2. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C. Ciasto wałkuję i wykładam na formę posmarowaną masłem. Lekko nakłuwam i piekę od 10 do 20 minut, po czym studzę. 3. Czekoladę rozpuszczam w misce w kąpieli wodnej. W drugiej misce ubijam jajka i dodaję powoli podgrzaną śmietanę z mlekiem z dodatkiem chili. Całość mieszam z rozpuszczoną czekoladą i wylewam na ciasto. 4. I od tej pory wkładam ciasto do piekarnika i co najważniejsze wyłączam piec, ale zegar ustawiam na 45 minut. Ciasto studzimy i wkładamy do lodówki, żeby związało. Na koniec posypujemy wiórkami i cukrem pudrem.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl