Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Tarta cytrynowa

dodany 18.01.2012 08:44 przez joannalesi

rodzaj dania: ciasta

kuchnia: Kuchnia polska

trudność: łatwe

Składniki:
Ciasto: szklanka mąki, pół kostki masła, 2 łyżki wody
Masa: 5 jajek, 5 cytryn, ok. 100 ml śmietanki 30%, szklanka cukru, łyżka mąki ziemniaczanej,
Beza: Białka z jajek, 8 łyżek cukru , szczypta soli,

Przygotowanie:
CIASTO:
Mąkę wysypać na stolnicę (albo wsypać do miksera). Pokrojone w małe cząstki masło dodać do mąki. Posolić odrobinę. Posiekać i zagnieść z wodą na kulki chlebowe (to takie małe kuleczki z ciasta). Jeśłi ciasto jest za twarde dodać troszkę wody. Zagnieść kulę z ciasta i włożyć do lodówki na ok. pół godziny. Można zrobić podójną ilość ciasta (z podwójnych składników i połowę zamrozić). Formę do tarty wyłożyć ciastem. Ja skrobię ciasto nożem do sera, ale można po prostu wykleić. Włożyć do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piec ok. 15 minut. Nie wyłączać piekarnika!!! MASA cytrynowa: NIE WYRZUCAĆ BIAŁEK!!! Potrzebne do bezy. Do żółtek dodać cukier i ukręcić kogiel-mogiel. Do niego wlać śmietankę. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Zmiksować razem. Z 5 cytryn wycisnąć sok i powoli dodawać do masy jajeczno-śmietanowej. UWAŻAĆ NA PESTKI!!! Zmiksować. Wylać na głęboką patelnię lub do rondla i zagotować ciągle mieszając. Masa zgęstnieje. Masę wylać na ciasto (w formie!!!)
Z białek, 8 łyżek cukru i szczypty soli ubić pianę. Wylać na nieco przestudzoną masę cytrynową i wsadzić na powrót do pieca. Bezę suszyć (NIE PIEC) w temp ok. 150 stopni C przez ok godzinę!

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl