Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Tajskie Smaki

dodany 25.08.2010 22:46 przez crazychef

rodzaj dania: dania z ryb

kuchnia: Kuchnia tajska

trudność: łatwe

Składniki:
filet-łosoś,sandacz
ryba-dorada
marchew
limonka
trawa cytrynowa
mleczko kokosowe
czosnek
oliwa z oliwek
miód
kolendra,ananas
soczewica, cukinia
sól, pieprz

Przygotowanie:
Zagotować soczewicę, zahartować. Na patelni rozgrzać miód, dodać kostki ananasa, świeżą posiekaną kolendrę i wczesniej już zahartowaną soczewicę. Przyprawić solą i pieprzem. Wyfiletować doradę. Wszytkie 3 rodzaje ryb pokroić w duże kawałki, przyprawić solą i pieprzem. Przygotować marynatę: oliwa z oliwek, kolendra swieża, sok z limonki. Szkielet z dorady i pokrojaną w plastry marchew zagotować wraz z trawą cytrynową i skórkami z limonki. Gotować aż osiągniemy mocny wywar. Odcedzić wywar i dodać melczko kokosowe i zetrzeć skórkę z limonki. Marchew kroimy w łezki, cukinie też i gotujemy, potem hartujemy. Na samym końcu do sosu z wywaru wkładamy ryby i marchew z cukinią. Na talerzu na środek kładziemy salatkę z soczewicy, dookoła rybę z warzywami i polewami wszystko z sosem.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl