Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

TAGLIATELLE TRI COLORE Z MARYNOWANYM KURCZAKIEM CURRY W SOSIE ŚMIETANOWYM Z ORZECHAMI WŁOSKIMI

dodany 19.09.2014 18:26 przez Valevsky

nazwa oryg.: TAGLIATELLE TRI COLORE Z MARYNOWANYM KURCZAKIEM CURRY

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia indyjska

liczba osób: 2

trudność: łatwe

Składniki:
1. PIERŚ Z KURCZAKA ( PODWÓJNA OK. 80 DKG )
2. PÓŁ LAMPKi BIAŁEGO WYTRAWNEGO WINA
3. ŚMIETANKA 30 % ( PÓŁ SZKLANKI 120 ML)
4. PRZYPRAWA CURRY ( 3 ŁYŻKI STOŁOWE )
5. MAKARON TAGLIATELLE TRZY KOLORY (POMIDOR, SZPINAK, KLASYCZNY)
6. PRZYPRAWA: PAPRYKA CZERWONA SŁODKA OK. 3 HERBACIANE ŁYŻECZKI
7. ORZECHY WŁOSKIE
8. SÓL
9. OLIWA Z OLIWEK

Przygotowanie:
PIERŚ Z KURCZAKA + MARYNATA:

Pierś kroimy w drobną kosteczkę, i odkładamy do naczynia w którym mamy zamiar mieszać ją wraz z resztą składników.
Następnie do kurczaka dodajemy trzy szczypty soli,
mieszamy dokładnie po czym zalewamy wszystko oliwą ( ok. 4 łyżki stołowe ) tak by było zespojone.
Kolejnym krokiem jest dodanie wszystkich pozostałych składników : Curry - 3 łyżki stołowe, mieszamy, Papryka - 3 łyżeczki, mieszamy. Na koniec dodajemy pół lampki białego wytrawnego wina, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1h do lodówki ( warto zakryć naczynie aluminiową folią, aby kurczak nie przeszedł innymi zapachami, ani aby w lodówce nie pachniało tylko nim :)

Kiedy nasz kurczak stoi w lodówce możemy zająć się gotowaniem makaronu, należy pamiętać aby był Al Dente.

Kolejną rzeczą jest rozkruszenie orzechów włoskich, na niezbyt drobne kawałki, śmiało można je połamać rękoma.

PRZYGOTOWANIE DANIA:

Kurczaka wykładamy na rozgrzaną patelnię ( najlepiej głęboką ) i smażymy często mieszając, wtedy kurczak nie będzie przypalony, natomiast będzie soczysty.
Kiedy nasz kurczak będzie gotowy, zmniejszamy ogień pod patelnią, i dolewamy śmietankę 30%, cały czas mieszając ok. 1 min. Na sam koniec dodajemy rozdrobnione orzechy, mieszamy tak by rozeszły się po potrawie.

Podanie:

Na duży talerz nakładamy odpowiednią ilość makaronu starając ułożyć go w kształcie niskiego kopca, z małą dziurką po środku.
Następnie wcześniej przygotowanego kurczaka nakładamy na sam "szczyt kopca" tak aby zapełnić, oraz aby wystawał ponad.
Kończąc możemy udekorować całość kilkoma liśćmi szałwii.

Bon Appétit

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl