Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Szpinak inaczej

dodany 26.11.2012 17:20 przez LewaAnna

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Inne

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
dwie duże marchewki
jedna cebula czerwona
pół białej cebuli
szpinak liście
śmietana 30%
50 dag łopatki wieprzowej (może byc inne mięso)
tymianek, majeranek
sos sojowy
musztarda francuska
2 ząbki czosnku, sól i pieprz

Przygotowanie:
Przepis to modyfikacja przepisy Jakubiaka (orginaline był królik, wszystko podane była w naleśniku).
Marchew kroimy w słupki, cebule czerwoną w piórka, czosnek w kostkę i wszystko smażymy przez ok 3-4min na oliwie z oliwek. Po usmażeniu warzywa przerzucamy na talerz i na tej samej patelni podmażamy mięso. Pod koniec smażenia mięso, solimy, pieprzymi oraz dodajemy szczyptę tymianku i szczyptę majeranku. Mięso mieszamy razem z warzywami, podsmażamy jeszcze przez chwilę i wrzucamy na talerz.
Teraz na patelni podsmażamy cebulę białą pokrojoną w drobną kostkę, jak cebula się zeszkli dodajemy szpinak (może być świeży, może być mrożony-tylko wcześnie rozmrożony :) ) Smażymy szpinak z cebulą, dodajemy sól, pieprz, 2-3 łyżki musztardy francuskiej oraz śmietanę i kilka krpoel sosu sojowego.
Następny krok to połączenie ze sobą wszystkich składników, odstawiamy na kilka chwil by smaki się wymieszały. Wszystko na kooniec można doprawić do samku i gotowe.
Ja podałam to z lanymi kluskami.

Poporostu pycha :)

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl