Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Sznycle z indyka

dodany 28.01.2011 15:42 przez chylugiz

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Inne

liczba osób: 2

trudność: łatwe

Składniki:
4 sznycle z piersi z indyka
2 ząbki czosnku
ćwierć papryczki chilly
rozmaryn
łyżka musztardy miodowej
2 łyżki oliwy z oliwek
5 łyżek octu balsamicznego
sól
pieprz

Przygotowanie:
Czosnek, papryczkę chilli i rozmaryn siekamy i wkładamy do miski. Dodajemy musztardę, oliwę, łyżkę octu balsamicznego i świeżo mielony pieprz, wszystko mieszamy tworząc marynatę. Solimy każdy sznycel i dokładnie obtaczamy w marynacie. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Rozgrzewamy patelnię i układamy sznycle razem z całą marynatą. Będą się dusiły tylko kilka minut, w międzyczasie przewracamy je na drugą stronę. Kiedy mięso jest już gotowe zdejmujemy je z patelni. Wlewamy pozostały ocet balsamiczny i odklejamy łyżką wszystko co pozostało na patelni. Czekamy aż ocet odparuje i zrobi się gęsty, ciemny sos. Mięso polewamy sosem. Ja podaję sznycle z grillowaną cukinią.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl