Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Szarlotka na lanym cieście

dodany 09.07.2008 19:09 przez lolunia__

rodzaj dania: ciasta

kuchnia: Kuchnia polska

trudność: łatwe

Ciasto
16 dag mąki wrocławskiej
po 8 dag mąki krupczatki i ziemniaczanej
20 dag cukru
25 dag margaryny
125 ml mleka
4 jajka
2 łyżeczki poszku do pieczenia

Masa jabłkowa
1 kg jabłek (antonówek)
po 10 dag cukru i rodzynek
2 łyżki bułki tartej
cynamon
goździki
margaryna i bułka tarta do formy
cukier puder

Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić z mlekiem i cukrem,ostudzić. Ubić z jajkami , połączyć z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. 3/4 ciasta przelać do formy posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec 30-40 min. w temp. 160 stopni C. Jabłka obrać, pozbawić pestek pokroić, mieszając rozgotować. Dodać cukier, bułkę tarta, rodzynki, cynamon, wyłożyć na zrumienione ciasto, przykryć resztą ciasta. Piec ok 15 min, posypać cukrem pudrem.

Smacznego .!

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl