Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Świąteczne ciasteczka półfrancuskie

dodany 07.12.2009 10:42 przez Bogamaj

rodzaj dania: desery

kuchnia: Kuchnia polska

trudność: łatwe

Składniki:
60 dag mąki
50 dag masła
4 żółtka
6 łyżek kwaśnej śmietany
1 jajko do posmarowania ciastek

Przygotowanie:
Posiekać masło z mąką, dodać żółtka i śmietanę i dokładnie wymieszać. Schładzać w lodówce około dwie godziny. Rozwałkowywać częściami (pozostałe najlepiej przechowywać w lodówce bo tak łatwiej się wałkuje) na grubość nie większą niż pół centymetra. Wykrawać ciastka foremkami i układać na blasze. Wierzch smarować jajem roztrzepanym z odrobiną wody i posypywać zależnie od potrzeb cukrem, cukrem z cynamonem, orzechami, sobą z ziołami, do woli. Piec na rumiano w temperaturze 200-220 stopni.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl