Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

sushi alla geniusz

dodany 24.02.2011 09:21 przez geniuszek

rodzaj dania: dania z ryb

kuchnia: Kuchnia japońska

liczba osób: 3

trudność: trudne

Składniki:
2 listki nori
200 g kawioru
500 g ryżu do sushi (lub zwykłego)
400 g kani (mięso kraba)
2 ogórki
seler lub korzeń lotosu
bambus jadalny
ryba bez ości (np. filetowany łosoś)

Przygotowanie:
Nori kładziemy na macie bambusowej. Na nori kładziemy 2-3 duże drewniane łyżki ryżu. Ogórki, seler (lub korzeń lotosu) i kani obieramy i kroimy w kosteczkę (lecz w przypadku lotosu musimy ugotować korzeń po obraniu). Bambus łamiemy na kawałki i kładziemy na ryż razem ze wszystkimi składnikami (oprócz ryby), rybę smażymy aż będzie lekko brązowa i dopiero możemy kłaść rybę na ryż. Gdy nasz ryż jest zapełniony składnikami zawijamy nasze sushi matą bambusową (3 razy) i kroimy.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl