Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Super żurek na imprezę

dodany 23.08.2007 12:41 przez Agnieszka1978

nazwa oryg.: ŻUREK IMREZOWY

rodzaj dania: zupy

kuchnia: Inne

trudność: trudne

Składniki:
- 1 kg boczku
- 4 cebule
- 6 ząbków czosnku
- 4 żurki w butelce
- 20 dużych pieczarek
- 15-20 dag kapusty kiszonej
- 16 jajek
- 1,5 kg ziemniaków
- 4 śmietany do zupy (18%)
- ziele angielskie
- pieprz
- ostra papryka
- sos chilli
- majeranek

Przygotowanie:
Pieczarki obrać, zetrzeć na największych oczkach, podsmażyć doprawiając solą i pieprzem, odstawić.
Jajka ugotować, pokroić w kosteczkę, odstawić.
Kapustę przepłukać porządnie pod wodą, trochę ją pokroić, gotować ok godziny, odcedzić, odstawić.
Boczek pokroić na mniejsze kawałki, dodać pokrojone na ćwiartki cebule, całe obrane ząbki czosnku, 10 sztuk pieprzu i 10 sztuk ziela angielskiego, 4 liście laurowe zalać zimną woda (8-10 litrów) zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok 1,5 godziny. Taki gorący wywar odcedzić, dolać do tego 4 butelki żurku (można więcej jak ktoś lubi), wymieszać i zagotować. Jak żurek zacznie sie gotować zmniejszyć ogień, dodać ok 1,5 opakowania majeranku, 10 sztuk pieprzu, 10 sztuk ziela angielskiego, wycisnąć przez praskę ugotowany wcześniej czosnek oraz dodać obrane wcześniej i pokrojone w kostkę (ok 2x2cm lub trochę większe) ziemniaki. Gotować to wszystko na małym ogniu jakieś 10 minut. Następnie dodajemy podsmażone pieczarki, pokrojone jajka i kapustę, łyżeczkę ostrej papryki, 2 łyżeczki od herbaty sosu chilli i znowu gotujemy to wszystko ok 15 minut. Po tym czasie odlewamy trochę żurku dodajemy śmietanę uważając żeby się nie zważyła i całość wlewamy do naszego gara z resztą zupy. Mieszamy, doprawiamy mielonym pieprzem, papryka, solą tak żeby było lekko pikantnie i gotujemy na małym gazie jeszcze jakieś 15 minut. Jeżeli ktoś lubi może dodać do żurku pokrojony w kosteczkę boczek (ten który używaliśmy do zrobienia wywaru). Ja osobiście z części tego boczku robie skwarki które można użyć potem do jajecznicy lub polania pierogów a resztę zjada mój piesek... Zupa jest bardzo pożywna, zapychająca tak, że może stanowić w zasadzie danie główne. Jest jej bardzo dużo więc nadaje się na rodzinne (i nie tylko) imprezki, sylwestra itp. SMACZNEGO!

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl