Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Strucla na dwa sposoby

dodany 04.11.2007 17:07 przez lutka

rodzaj dania: ciasta

kuchnia: Kuchnia bałkańska

trudność: trudne

Składniki:
Rozczyn
3 dag świeżych drożdzy
1 dag cukru
0,5 ml mleka
3 dag mąki

Ciasto
35 dag mąki
5 dag masła
3 dag cukru
2 żółtka
1 jajko
2-3 dl mleka
1 łyżka śmietany
skórka z cytryny
rum (aromat rumowy)
sól
jajko do smarowania

NADZIENIA DO WYBORU

Strucla serowa
40 dag bialego sera, 2 jajka, 15 dag cukru, 5 dag rodzynek, skórka z cytryny, torebka cukru
waniliowego, 2 dl kwaśnej smietany, 5 dag masła

Strucla orzechowa
40 dag orzechów (włoskich), 15 dag cukru, 10 dag rodzynków, 2 dl mleka, 2 łyżki miodu, skórka
z cytryny, cynamon, torebka cukru waniliowego.

Przygotowanie ciasta:
Zrób rozczyn - w malej ilości letniej wody rozpuść cukier, dodaj mąkę, mleko i rozdrobnione drożdże, zamieszaj i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce. Do ogrzanej miski wsyp mąkę, sól, dodaj żółtka i jajko rozmieszane w mleku, roztopione masło, startą skórkę z cytryny, śmietanę, rum (aromat) i wyrośnięty rozczyn. Wymieszaj i wyrabiaj aż powstaną w cieście pęcherzyki powietrza. Wyjmuj z miski, posyp dno mąką, włóż z powrotem do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce az podwoi objetość. W
tym czasie zrób nadzienie.

Strucla serowa
Ser przetrzyj przez sito, wymieszaj z żółtkami, cukrem, rodzynkami, startą skórką z cytryny, cukrem waniliowym i śmietaną. Ubij pianę z białek, dodaj do sera i delikatnie wymieszaj.

Strucla orzechowa
Orzechy zmiel i polej gorącym mlekiem, rodzynki opłucz i namocz. Połącz orzechy, rodzynki, cukier, miod, cukier waniliowy, cynamon i startą skorkę z cytryny. Wszystko dobrze wymieszaj.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę posypaną mąką, podziel na dwie części
i kazdą z nich rozwałkuj na prostokąt wielkości blachy, posmaruj nadzieniem i zwiń. Zwinięte ciasto włóż do nasmarowanej blachy, przyjryj i odstaw, aby znow uroslo. Blachę z ciastem wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 40-50 min w temp 200 st. Przed końcem pieczenia posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl