Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

StifathoStifatho

dodany 09.08.2007 13:11 przez grumko

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia grecka

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
1 kg chudej cielęciny
pół szklanki oliwy
2 średnie cebule
2 szklanki soku pomidorowego
4 łyżki octu winnego
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
listek laurowy
sól i pieprz
25 dag szalotki
2 ząbki czosnku
5 dag masła
natka pietruszki

Przygotowanie:
W rondlu o grubym dnie obsmażyć na oliwie mięso pokrojone w grubą kostkę. Dodać posiekane cebule oraz czosnek. Gdy będzie miękka wlać sok pomidorowy, ocet, wino oraz dodać listek laurowy. W drugim naczyniu zalać wrzątkiem szalotki, ostudzić, obrać z łusek i naciąć na krzyż ostrym nożem uważając by się nie rozpadły. Następnie rozgrzać na patelni masło, włożyć miękkie cebulki. Dusić chwilę i przełożyć je do naczynia z mięsem, wsypać dużą garść posiekanej pietruszki. Dusić nadal na bardzo małym ogniu przez 20 min. aż znacznie zmniejszy się ilość płynu.
Smacznego!!

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl