Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Spaghetti - pieczarki i tuńczykSpaghetti - pieczarki i tuńczyk

dodany 04.11.2007 17:27 przez watti

rodzaj dania: makarony

kuchnia: Inne

liczba osób: 3

trudność: łatwe

Składniki:
1 duża cebula
30 dag pieczarek
puszka pomidorów bez skórki
2 ząbki czosnku
4-5 suszonych pomidorów z zalewy
1 puszka tuńczyka w sosie własnym - duże kawałki
nieco parmezanu do posypania potrawy
oregano, bazylia, pieprz, sól do smaku
oliwa do smażenia (drugie tłoczenie)
250 g makaronu spaghetti

Przygotowanie:
Makaron ugotować "al dente" wg przepisu na opakowaniu. Przygotowanie sosu zaczynamy od zeszklenia na oliwie cebuli. Pamiętajcie, nie należy jej rumienić. Kiedy cebula jest już szklista dodajemy, pokrojone w plastry, pieczarki. Należy je odparować, po czym dodać pomidory z puszki i zredukować sos, tak, aby bez zagęszczania był konsystencji kwaśnej śmietany. Na samym końcu dodajemy: na 4 minuty przed zakończeniem gotowania, suszone pomidory pokrojone w paseczki i na 2 minuty przed końcem gotowania tuńczyka z puszki plus roztarte ząbki czosnku. Przyprawiamy wg uznania i mieszamy w miarę możliwości delikatnie, tak, aby kawałki ryby nie za bardzo się rozpadły. Do sosu dodajemy wcześniej ugotowany makaron, wykładamy na talerze, posypujemy parmezanem i ewentualnie zieloną natką pietruszki. Szybko, w miarę tanio i nieco inaczej niż tradycyjne spaghetti!!!

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl