Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Spaghetti a'la carbonara

dodany 06.03.2007 15:13 przez Filip F xxx

rodzaj dania: makarony

kuchnia: Kuchnia włoska

liczba osób: 2

trudność: łatwe

Składniki:
1/3 paczki spaghetti
20ml 18% śmietanki łaciatej
oliwa z oliwek
czosnek (ilość wedle uznania)
boczek wędzony
parmezan (1,5 garści)
gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Wstawiamy posoloną wodę na makaron. Po 7 min. zaczynamy robić sos, a gdy woda zacznie wrzeć wrzucamy do niej makaron.
Sos:
Do rondelka wlewamy oliwę (5-6 łyżek). Dorzucamy pokrojony w drobne paseczki boczek i lekko podsmażamy, potem dodajemy posiekany czosnek i LEKKO rumienimy. Odstawiamy z ognia i dodajemy śmietankę. Rondel stawiamy na średnim ogniu i delikatnie podgrzewamy. Gdy śmietana zgęstnieje dosypujemy garść startego parmezanu. Doprawiamy pieprzem i świeżo startą gałką. Przed samym podaniem, do rondelka wbijamy całe jajko (po zdjęciu z ognia) i szybko mieszamy. Gotowy makaron al dente wrzucamy do rondelka i energicznie mieszamy. Nakładamy na głębokie talerze i posypujemy pozostałym parmezanem. Można ozdobić danie porwaną bazylią.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl