Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Spaghetti a'la carbonara

dodany 25.04.2008 23:11 przez yamnik

rodzaj dania: makarony

kuchnia: Kuchnia włoska

liczba osób: 1

trudność: łatwe

Składniki:
10 dkg boczku
2-3 ząbki czosnku
100 g makaronu spaghetti
1 jajo
parmezan starty

Przygotowanie:
Na patalni smażymy pokrojony w kostkę boczek aż będzie chrupiący, pod koniec smazenia (na 1 maks 2 minutki zeby nie byl gorzki) dodajemy wyciśnięty czosnek. w misce łączymy ze sobą żółtko z jaja i parmezan, dokladnie to wymieszać. boczek z czosnkiem już się usmażył to dodajemy uprzednio ugotowany makaron, mieszamy przez moment zeby makaron byl gorący i dobrze obtoczony w czosnku i boczku. Calość przekładamy z patelni do miski gdize czeka juz wymieszane żółtko z parmezanem. Teraz wszystko trzeba chwile pomieszac w misce aż ser się rozpuści, jajo lekko zetnie. Wykładamy na talerz i porcja carbonary gotowa. Na wierzch kilka listków świeżej natki. Jak za mało parmezanu mozna dospyać juz na wierzch gotowej porcji.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl