Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Sos słodko - kwaśny

dodany 10.09.2009 14:30 przez marGarita1

rodzaj dania: przetwory

kuchnia: Kuchnia chińska

trudność: łatwe

Składniki:
3 kg pomidorów
1 kabaczek
3 marchewki
1 kg cebuli
2 łyżki soli
1 paprykę
1,5 szkl cukru
2,5+7łyżek octu cytryny
2 łyżki papryki słodkiej
1/4 łyżki chili
0,5łyżki cuury
1/2 łyżki pieprzu
4 ząbki czosnku
0,5 puszki pędów bambusowych
1 puszka ananasa
2 łyżki musztardy

Wszystko gotujemy 0,5 godz. Na koniec dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w sporej ilości sosu. Dodajemy do garnka, zagotowujemy i goracy sos nakładamy do słoików.

Przygotowanie:
Sparzyć pomidory i obrać se skórki, pokroić w ósemki, cebulę pokroić w kostkę, gotować. Po 20 min od zagotowania dodać marchewkę pokrojoną w paski, następnie obrany kabaczek, także pokrojony w kostkę. To wszystko gotujemy ok 1 h 15 min. Po tym czasie dodajemy przyprawy i resztę składników, czosnek wyciskamy, paprykę kroimy w kostkę. To wszystko gotujemy ok 20 min, na koniec dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozmieszanej najpierw w mniejszym naczyniu w naszym sosie. Wszystko jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia, i nakładamy do umytych i wyparzonych słoików.
Smacznego;)

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl