Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Sos czosnkowo-ziołowy

dodany 02.09.2011 13:52 przez Cygi_009

rodzaj dania: sosy

kuchnia: Inne

liczba osób: 2

trudność: łatwe

Składniki:
1 kubeczek jogurtu greckiego - 200ml
2 łyżki majonezu - 60ml
2 ząbki czosnku
1 limonka
0.25 łyżeczki cukru
świeża bazylia ( może być suszona )
zioła prowansalskie
pieprz cytrynowy
sól.

Przygotowanie:
Do miseczki wlać jogurt dodać do niego majonez wymieszać żeby nie było grudek. Następnie wrzucamy rozgnieciony czosnek i sok z połowy limonki oraz troszeczkę cukru całość mieszamy. Kolejno dodajemy pieprz cytrynowy, sól oraz szczyptę ziół prowansalskich, na sam koniec bazylię. Możemy sos wstawić do lodówki na 15min wtedy smaki będą bardziej wyraziste i w dodatku sos się schłodzi i będzie smaczniejszy. Sos pasuje do gorących potraw różnego rodzaju mięs, naleśników na ostro, risotto, tortilli... Fantastyczne przełamanie zimnego sosu z ciepłą potrawą... Smacznego

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl