Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Sogliola alle mandorle italiana

dodany 01.08.2007 17:13 przez guliano

rodzaj dania: dania z ryb

kuchnia: Kuchnia włoska

liczba osób: 6

trudność: łatwe

Składniki:
3 łyżeczkimasło-
35g papryki czerwonej krojonej
35g papryki zielonej krojonej
35g papryki żółtej krojonej
1 mała cebula krojona
2 ząbki czosnku siekanego
1/4 łyżeczki każdego z:pieprz czarny mielony,pieprz biały,papryka chili,siekanej bazylii,siekanego tymianku
1 łyżeczka soli
750ml wywaru z kurczaka
250ml kuskus

Ryba
80ml-mleka
2-jajka
4-175g-filetów rybnych(sola)
35g-mąki
75g-migdałów(wł.mandorle)
75g-masła
2-łyżeczki świeżej pietruszki
2-łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:
KusKus: Na jednej patelni rozgrzać masło.podsmażyć papryki, cebulę i czosnek, aż będą miękkie. Dodać wymienione zioła i wywar z kurczaka, doprowadzić do zagotowania. Dodać kuskus i gotować dotąd aż cały wywar pochłonie kuskus.

Ryba: Zmieszać mleko z jajkami, panierować ryby w mące mleku i migdałach bardzo dokładnie.
Rozgrzać masło na patelni.Podsmażyć ryby na maśle przez 2 1/2 minuty z każdej strony. Odstawić filety na ciepły talerz. Wlać sok z cytryny i pietruszkę na patelnię, gotować przez 1 minute. Polać sosem filety rybne i podawać z kuskus.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl