Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

SofritoSofrito

dodany 09.08.2007 13:14 przez grumko

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia grecka

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
1/2 kg zrazówki wołowej - można też wykorzystać cielęcinę lub surową szynkę wieprzową
4 łyżki masła
8-10 ząbków czosnku
szklanka wytrawnego czerwonego wina
mąka
sól i pieprz

Przygotowanie:
Mięso obrać z włókien i pokroić na plastry, lekko zbić, natrzeć solą i pieprzem, obsypać mąką. Pokroić czosnek w plasterki. Zrazy smażyć na maśle do obrumienienia. Dodać czosnek. Posypać ponownie mąką i doprawić solą i pieprzem. Smażyć, aż czosnek zacznie nabierać kolorku, wlać wino, wymieszać i dusić dopóki sos nie zgęstnieje. Wlać 4-8 łyżek wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu około godziny. Sos powinien być gęsty, o silnym zapachu czosnku, a mięso miękkie.
Smacznego!!

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl