Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Snickers

dodany 29.05.2007 11:36 przez Paulina

nazwa oryg.: SNICKERS 2

rodzaj dania: ciasta

kuchnia: Inne

liczba osób: 10

trudność: łatwe

Składniki na ciasto:
0,5 szklanki mąki
20 dag margaryny
1 szklanka cukru
2 łyżki miodu
2 jaja
2 łyżeczki sody

Masa
2 x krem do karpatki (najlepiej gotowy taki w 5 min)
0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Na wierzch
puszka skondensowanego słodzonego mleka
2-3 opakowania orzechów włoskich

Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę i podzielić na 2 części.
Ciasto nie musi by chłodzone można je od razu wyłożyć do blach wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą. Jeżeli ciasto klei się do palców poprostu zamocz paluszki w zimnej wodzie. Kiedy ciasto już zostanie wyłożone do blachę, ponakłuwaj je widelcem dosyć gęsto.
Wstaw najpierw jedno, a potem drugie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 35-45 min. (ciasto musi być zrumienione, ale nie za bardzo). Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.

Masa
Masę zrobić według przepisu na opakowaniu :) ja zazwyczaj uzywam karpatki w 5 min wtedy dodaję tylko zimnego mleka i gotowe, ale nie zaprzeczam, że ciasto jest smaczniejsze kiedy zrobi się tą masę do gotowania z masłem.
Do zrobionej masy wsypać pół szklanki orzechów.

Polewa
Skondensowane mleko gotujemy przez 3 godziny.

Kiedy ciasta się upieką i ostudzą na jedną z części wykładamy masę karpatkową i przykrywamy drugim upieczonym ciastem. Kiedy ugotowane mleko wystygnie (może byc ciepłe) smarujemy nim górę ciasta i posypujemy obficie orzechami włoskimi.
Smacznego :)

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl