Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Śledź po rosyjsku

dodany 24.07.2007 13:39 przez aga_red

rodzaj dania: przekąski

kuchnia: Kuchnia rosyjska

liczba osób: 6

trudność: łatwe

Składniki:
Wersja 1
wiaderko 0,5 kg śledzi solonych
2 duże kubki śmietany 18%
duży chrzan łagodny lub mały ostry
mały słoiczek kawioru czerwonego i czarnego
paczka gotowego sosu knorr lub kamis - do woli, ale najlepszy jest ziołowy lub tzatziki, a jeśli ktoś nie lubi takich gotowców to przyprawić solą, pieprzem, odrobiną szczypiorku lub pietrzuszki zielonej.

Wersja 2
wiaderko 0,5 kg śledzi solonych
2 duże kubki śmietany 18%
duży chrzan łagodny lub mały ostry
4 buraki ugotowane
średni słoiczek kawioru czarnego
paczka gotowego sosu knorr lub kamis - do woli, ale najlepszy jest ziołowy lub tzatzikki, a jeśli ktoś nie lubi takich gotowców to przyprawic solą, pieprzem, odrobina szczypiorku lub pietrzuszki zielonej

Przygotowanie:
Śledzie dzień wcześniej wymoczyć, żeby nie były za słone
Sos przygotować dzień wcześniej - "przegryzie się"

Sos
Śmietanę dobrze wymieszać trzepaczką dodać chrzan do smaku (wiadomo,że nie wszyscy lubią ostre jedzenie), doprawić i wersja 1 gotowa, a do wersji 2 musimy zetrzeć buraczki na bardzo drobno i dodać do naszego sosu chrzanowego i już.

Można to zrobić w półmisku, misce kamionkowej lub po prostu zrobić już porcje każdemu na talerzu

Położyć 2-3 platy śledziowe na talerzu (trzeba je wcześniej osuszyć ręcznikiem papierowych)
wersja 1 polać sosen chrzanowym białym i posypać zmieszanym kolorowym kawiorem
wersja 2 polać sosen chrzanowno - buraczkowym i posypać kawiorem czarnym
na wierzch odrobina szczypiorku lub pietruszki do dekoracji

smacznego!!

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl