Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Sernik z białej czekolady

dodany 03.11.2011 10:33 przez wroclawskikucharek

rodzaj dania: ciasta

kuchnia: Inne

trudność: trudne

Składniki:
0,2 kg żółtek (ok 13 jaj)
0,12 kg cukru
0,45 kg serka "Mój Ulubiony"
400 g białej czekolady
0,5 l śmietany 30%
1 opakowanie żelatyny
1,5 paczki ciastek Degestive
0,125 kg masła

Przygotowanie:
Spód:
Kruszymy ciastka. Następnie łączymy z masłem w idealną masę. Wykładamy na formę (blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia)

Masa:
1. Wymieszać żółtka z cukrem na idealną masę. Dodać ser, mieszając na wolnych obrotach. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do masy.
2. Rozpuścić żelatynę w wrzątku ( ok. szklanki wrzątku)
3. Ubijamy śmietanę 30% na sztywno. Ubitą śmietanę dodajemy do naszej masy. Mieszając pamiętamy, aby robić to już tylko ręcznie.
4. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy troszkę masy sernikowej, aby się nam nie zważyło.
5. Wymieszaną masę wylewamy na formę i wstawiamy do lodówki. Sernik potrzebuje być schłodzony około 8 godzin.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl