Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Sernik wiedeński

dodany 02.03.2010 12:40 przez adrianbogacki

rodzaj dania: ciasta

kuchnia: Inne

trudność: trudne

Składniki:
ser biały twarogowy półtłusty 1,3 kg
12 jajek
300 g masła
350 g cukru pudru
120 g mąki poznańskiej
250 ml kremówki 36%
szczypta soli
cukier waniliowy prawdziwy lub środek z 1 laski wanilii
olejek śmietankowy
1 cytryna

Ciasto kruche
150 g mąki
120 g masła
1 żółtko
50 g cukru pudru
szczypta soli
cukier waniliowy z wanilią

Przygotowanie:
Zagniatamy ze wszystkich składników ciasto kruche i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Wałkujemy ciasto na podobieństwo spodu naszego sernika. Powierzchnię ciasta kujemy widelcem by zapobiec nadmiernemu wybrzuszaniu się w czasie pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C, aż ciasto nabierze złocistego koloru. Studzimy. Grubość ciasta to około 1-2 milimetrów. Forma okrągła o średnicy 27 cm, boki wyłożone papierem do pieczenia z tzw. rantem, około 2 cm.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka wraz z masłem i połową cukru ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po kawałku ser i skórkę otartą z 1 cytryny. Miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji (nóż stalowy). Dodajemy przesianą mąkę, aromat śmietankowy. Ciasto serowe wyrabiamy przy pomocy robota kuchennego z zamontowanym nożem stalowym do rozdrabniania. Masę po wstępnym wymieszaniu i rozdrobnieniu rozdzielamy na dwie części. Każdą z części ucieramy na gładko i przenosimy do dużej misy. Białka ubijamy z resztą cukru pudru. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym. Białka i śmietanę dodajemy w 2 etapach, mieszamy delikatnie kreśląc ósemki. Ciasto wylewamy do formy bezpośrednio na kruchy spód. Pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez 75 minut. Przestygnięte ciasto wyciągamy z piekarnika. Sernik gotowy jest do krojenia po 24 godzinach od zakończenia pieczenia. Wierzch sernika pudrujemy, lukrujemy lub oblewamy polewą czekoladową posypaną prażonymi płatkami migdałowymi.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl