Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

sernik w truskawkowej pierzynce

dodany 23.10.2015 12:44 przez donia12

nazwa oryg.: Dominika

rodzaj dania: ciasta

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 1

trudność: łatwe

Składniki:
750 g sera na sernik
5 jajek
200 g masła
120 g cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej

na piankę truskawkową:
350 ml śmietanki kremówki
400 dżemu truskawkowego -najlepiej domowego z całymi truskawkami
łyżka żelatyny

Przygotowanie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Następnie dodać żółtka. Kiedy masa będzie utarta dodać ser, budyń i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie ale krótko zmiksować. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową. Przelać do foremki i piec w 180*C około 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec jeszcze około 45 minut. Po upieczeniu zostawić na chwilę w uchylonym piekarniku a następnie wystudzić. Wystudzony sernik przenieść na dno większej tortownicy (użyłam 26 cm) i zapiąć obręcz, wyścielić boki folią spożywczą. Połowę dżemu zmiksować blenderem na mus. Drugą połowę odłożyć do dekoracji. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę ubić na sztywno. Zmiksować z musem truskawkowym i żelatyną. Wylać do tortownicy najpierw wokół sernika a później na wierzch. Górę udekorować pozostałym dżemem. Wstawić do lodówki, żeby stężało.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl