Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Sernik lwicy

dodany 10.04.2007 22:18 przez Lwica

rodzaj dania: ciasta

kuchnia: Inne

trudność: trudne

Składniki:
1 kg sera białego tłustego
1 l śmietanki słodkiej 30%
6 żółtek
12 białek
80 g mąki
80 g mleka w proszku
420 g cukru
zapach śmietankowy
szczypta soli
na dno brytfanny pięć paczek herbatników
do przybrania puszka brzoskwiń

Przygotowanie:
Ser zmielić (nie używam gotowego zmielonego, bo ma tendencję do pękania), śmietankę ubić z cukrem. Oddzielić żółtka od białek, z białek ubić sztywną pianę. Mąkę przesiać razem z mlekiem w proszku. Składniki połączyć, wymieszać, na końcu ostrożnie dodać pianę z białek. Na dnie bryftanny rozłożyć herbatniki, wylać masę serową, ozdobić pokrojonymi brzoskwiniami. Piec ok. 50-60 min. w temp. 160-180 stopni.
Udaje się zawsze, jest puszysty i ma milion kalorii ;-) Polecam!

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl