Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Sernik gotowany

dodany 02.06.2007 16:28 przez inka-52

nazwa oryg.: SERNIK

rodzaj dania: ciasta

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 10

trudność: łatwe

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
15 dag margaryny
15 dag cukru
3 łyżki śmietany
1 łyżka proszku do pieczenia
2 całe jaja

Masa serowa
1 kg sera mielonego
2 całe jaja
2 szklanki cukru
20 dag margaryny
2 opakowania cukru waniliowego

polewa czekoladowa

Przygotowanie:
Zagnieść ciasto i podzielić na 3 części rozwałkować cieniutko najlepiej na srebrnej foli piec na dobrze ciemny kolor, ale nie spalić.

Masa serowa
Wszystko wymieszać (najlepiej mikserem dobrze zmiksować i dopiero wstawić na gaz) i zagotować, na końcu dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 3 łyżkach mleka (szybko zestawić na stół wlać mleko z mąką i miksować). Gorący ser wylać między placki i polukrować czekoladową polewą. Najwiekszą trudność sprawia rozwałkowanie ciasta najlepiej pomoczyć blat stołu, położyć folię i na niej rozwałkować ciasto i razem z folią przenieść na blachę. Naprawdę nie jest trudny, ale bardzo pyszny palce lizać.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl