Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

SCHABBURGER

dodany 18.01.2011 21:17 przez wieprzowinka

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 1

trudność: łatwe

Składniki:
1 kotlet schabowy
1 jajko
1/3 szklanki mleka
1/2 szklanki bułki tartej
1/3 szklanki mąki
3 lub 4 łyżki oliwy z oliwek

ćwierć kapusty Pekińskiej
połowa cebuli
pomidor
ogórek

Bułka do hamburgera ( dowolna byle by była duża może być i nawet połowa kawiorku)

Przygotowanie:
Kotlet schabowy delikatnie rozbić, aby się nie poprzerywał, jajko roztrzepać razem z mlekiem w miseczce bądź na jakimś głębszym talerzu. Na drugim talerzu wymieszać ze sobą mąkę z bułką tartą. Kotlet oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem . Namoczyć w jajku z mlekiem a następnie obficie obsypać bułką tartą wymieszaną z mąką.
Położyć nasz kotlet na silnie rozgrzanej patelni z grubym dnem smażyć tak długo aż panierka nabierze silnie brązowego koloru i gdy kotlet po nacięciu będzie jasny w środku.

Bułkę rozciąć posmarować w środku keczupem i sosem tysiąca wysp ( opcjonalnie w zależności kto co lubi) włożyć do bułki poszatkowaną ćwierć kapusty Pekińskiej pocięte w plasterki pomidor i ogórek i na końcu najlepsze czyli nasz kotlet schabowy. Zamiast dodatków w postaci sałaty ogórka itp można użyć sałatki Colesław także się super sprawuje.

I gotowe :) Całość może zabierze 15 min max.

Smacznego:)

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl