Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Schab na dziko

dodany 10.03.2009 16:59 przez Bona

rodzaj dania: dania mięsne

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 6

trudność: łatwe

Składniki:
1,5-1,8 kg. schabu z kością
10 dkg surowego, wędzonego boczku
5 dużych cebul
3 ząbki czosnku
Przyprawy: papryka mielona słodka, przyprawa do grilla, sos sojowy, maggi, olej, ocet winny,

Przygotowanie:
Schab ponacinać do kości w plastry grubości ok.2 cm. Każdy plaster w środku posolić. Zrobić bejcę z oliwy, sosu sojowego, maggi i odrobiny octu winnego. Wysmarować każdy plaster w środku bejcą i posypać przyprawą do grilla. W każde nacięcie pomiędzy plastrami schabu włożyć plaster cebuli i kawałek boczku. Związać całość białą dratwą. Posmarować z wierzchu bejcą, posypać przyprawą,z awinąć w folię i włożyć do lodówki na 24 godziny. Obsmażyć schab (nie rozcinając dratwy) na złoty kolor, wjąć, i na tym tłuszczu przesmażyć pokrojoną cebulę, posypać obficie(czubata łyżeczka)mieloną papryką, szybko przemieszać i podlać bulionem.
Uzupełnić odrobiną wody, dodać grzybek suszony, szczyptę bazylii, parę ziarenek jałowca. Włożyć z powrotem schab, przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika. Zapiekać około 100 min w temperaturze 130 stopni. Po upieczeniu schab wyjąć, sos przetrzeć przez sito. Porozcinać sznurki, schab podać na półmisku, osobno sos.
Jako dodatek: buraczki zasmażane lub modra kapusta.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl