Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Sałatka

dodany 25.11.2012 13:17 przez ala2401034

nazwa oryg.: Sałatka z tuńczykiem

rodzaj dania: dania z ryb

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 7

trudność: łatwe

Składniki:
4 małe jajka ok. 100g sera żółtego 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 mniejsza cebula 10-14 łyżeczek majonezu sól pieprz szczypiorek

Przygotowanie:
1. Ugotuj jajka na twardo. Ostudź i odziel białka od żółtek. Białka zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Żółtka zetrzyj na tarce na małych oczkach.
2. Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
3. Tuńczyka odsącz od zalewy.
4. Cebulę drobno posiekaj. Szczypiorek posiekaj.
5. Sałatkę układaj warstwami (od dołu): 1/2białek (lekko posól, troszeczkę popieprz), 1/2 sera żółtego, 1/2tuńczyka, 5-7 łyżeczek majonezu, 1/2cebuli. Warstwy powtórz i na koniec posyp lekko posolonymi żółtkami i szczypiorkiem.
6. Zabezpiecz górną część sałatki (żółtko) przed wysuszeniem, a mianowicie przykryj sałatkę folią śniadaniową lub aluminiową.
7. Schłodź.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl