Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Sałatka z rucolą, czerwonym grapefruitem, prażonymi pestkami dyni i serkiem camembert

dodany 14.05.2012 20:33 przez nales

rodzaj dania: sałaty, surówki

kuchnia: Inne

liczba osób: 2

trudność: łatwe

Składniki na sałatkę:
- garść pociętej rukoli
- 3/4 miąższu czerwonego grapefruita
- garść mieszanki sałat (lodowej, endywii frisee, cykorii radicchio i marchwi)
- uprażone na suchej patelni obrane pestki z dyni
- pół serka Camembert

Składniki na dressing:
- sok z 1/4 owocu czerwonego grapefruita
- łyżeczka oliwy z oliwek
- łyżeczka miodu
- zmielone chilli z solą
- suszone owoce żurawiny, ok. 20 sztuk (ja przecięłam je jeszcze na pół)

Przygotowanie:
Grapefruita umyć, przekroić w stosunku 3/4 do 1/4 - mniejszą część zostawić na dressing. Większą położyć na desce do krojenia i poodkrawać skórkę oraz jak najwięcej "gorzkiego białego" :). Owoc przeciąć na ćwiartki, z każdej części usunąć biały środek, a resztę pociąć na cieniutkie plasterki. Owoc wrzucić do misy.

Rukolę umyć, zwinąć w kulę i pociąć nożem na kawałki wielkości ok. 1 cm. Mix sałat umyć i przerzucić do misy razem z rucolą.

Na patelni uprażyć pestki dyni. Serek Camembert pociąć w drobne kawałeczki i wrzucić do misy.
Wszystko dokładnie wymieszać i zalać dressingiem przygotowanym z oliwy, miodu, soku z 1/4 grapefruita, chilli z solą oraz suszonej żurawiny. Serwować w temperaturze pokojowej. Prażonymi pestkami posypać przed samym podaniem żeby zachowały chrupkość.

OPINIA o sałatce: jest przepyszna! Idealnie równoważy smaki gorzki, słodki, kwaśny i ostry oraz orzechowy. Ma cudowną konsystencję - kremowy ser, chrupiące pestki, pękający soczysty grapefruit. Doskonale orzeźwia :). Pozostawia wspomnienie doskonałego smaku.

Czas przygotowania:
ok. 30 minut

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl