Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Sałatka z mięsem

dodany 17.04.2007 15:15 przez fragola_di_bosco

rodzaj dania: sałaty, surówki

kuchnia: Kuchnia chińska

Składniki:
sałata lodowa
pomidor
ogórek
kiełki soi i/lub kiełki rzodkiewki
ogórek
2 piersi z kurczaka
sos sojowy jasny
czosnek
sos tajski
przyprawy
ocet balsamiczny
cukier

Przygotowanie:
Piersi pokroić na ciekie kawałki, dodać 2 łyżki sosu sojowego, 1 wyciśnięty ząbek czosnku, sos tajski i troszkę oleju lub oliwy, wymieszać i odstawić.

W tym czasie pokroić sałatę lodową na cienkie paseczki, pomidora pokroić na kawałki (wedle uznania większe lub mniejsze, ze skórką lub bez), ogórka obrać i pokroić, dorzucić trochę kiełków.

Do małego rondelka wsypać kilka łyżeczek cukru, postawić na gazie do momentu, aż powstanie karmel, trzeba uważać bo szybko się przypala. Kiedy karmel jest gotowy dodajemy szklankę wody, mieszamy i czekamy aż karmel całkiem rozpuści się w wodzie. Dodajemy łyżkę sosu sojowego, łyżkę sosu tajskiego, 2 ząbki czosnku wyciśnięte i na koniec octu winnego (w zależności jak kto lubi, ja dodaję dużo)

Następnie rozgrzewamy tłuszcz na patelni, wrzucamy kawałeczki kurczaka i dobrze smażymy.

Kiedy kurczak jest gotowy przerzucamy go do sałaty, wszystko mieszamy i polewamy przygotowanym przestygniętym sosem.

UWAGA! MIESO WRZUCAMY ZARAZ PRZED PODANIEM DANIA, BO SAŁATA SZYBKO KAPUTNIEJE I ROBI SIĘ BŁOTKO :)

POZDRAWIAM SMACZNEGO!!!

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl