Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

SAŁATKA UNIJNA (BEZPIECZNA)

dodany 26.04.2008 14:14 przez Izarka

nazwa oryg.: MNIAM

rodzaj dania: sałaty, surówki

kuchnia: Kuchnia grecka

trudność: łatwe

Składniki:
3 jajka ugotowane na twardo
150 g sera feta
1/2 kilograma ogórków kwaszonych/ lub/ albo małosolnych
4 pomidory
4 ogórki świeże
1 pęczek rzodkiewki
1/2 kapusty pekinskiej
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 białą cebulkę
1 czerwona cebulkę
1 pospolitą ( kremową cebulkę)
2 łyzki Oliwy z oliwek
16/32 łyżeczki soli, pieprz wg. uznania

Przygotowanie:
Na początku wszystkie składniki myjemy w wodzie przebadanej pod względem mikrobiologicznym i fizyko- chemicznym i badamy organoleptycznie ich przydatnośc do spożycia ( swoistość smaku i zapachu, konsystencji i struktury produktu).
Ogórki, pomidory, rzodkiewki, cebulki kroimy na średniej wielkości sześcianiki ( wielościany foremne o wszystkich sześciu bokach w kształcie identycznych kwadratów) - czyli kostki.
Kapustę pekińską rozdzielamy na poszczególne liście i dezynfekujemy chloraminą ( każdy z osobna), następnie szatkujemy ( nóż należy przemyć gazą wyjałowioną zwilżoną płynem Sekusept-Pulver).
Wybieramy jajka , które miały zachowany ciąg chłodniczy w czasie przechodzenia przez poszczególne kanały dystrybucji, za wyjątkiem okresu niosu kury ( stan zdrowia kury nioski, oraz sposób karmienia jest elementem niezwykle ważnym dla walorów smakowych jaj).
Nastepnie jaja odkażamy chloraminą, po czym delikatnie obieramy ze skorupki i kroimy w walce ( czyli bryły powstałe w wyniku obrotu prostąkoąta zadanego nożem wokół jednego z jego boków).
Skorupki jaj miażdzymy i podsypujemy nimi kwiaty w celu użyźnienia ziemi, a tym samym wzgogacenia w wapń.
Bardzo ostrożnie, z zachownaiem bezpieczeństwa i higieny pracy, otwieramy puszkę z kukurydzą ( jakiekolwiek ślady korozji na puszce mogą świadczyć o jej nieszczelności, lub przechowywaniu w złych warunkach nie stosujacych się do przepisów GHp i HACCP), następnie oceniamy jej walory smakowo - zapachowe oraz intensywnośc barwy. Zalewę odcedzamy przez sitko do garka. Zalewa może byc wykozystana jako baza zupy - tak zwanej zalewajki.
Kupując ser Feta , musimy zwrócic uwagę na opakowanie; czy spełnia wszystkie podstawowe funkcje dla danego typu produktu. Musimy opowiedziec sobie na pytania: Czy opakowanie chroni produkt przed szkodliwymi działaniami czynników zewnętrznych? Czy informacje na w/w opakownaiu są czytelne i jasne dla potencjalnego nabywcy? Czy jasno jest określona tabela kaloryczności produktu, wraz z zachowaniem wachań? Czy produkt leży w chłodni, a jeśli tak czy jego termin przydatności do spożycia jest ważny. Ponadto należy dokonać pomiaru temperatury w chłodni w celu porównania ze wskazówką dotycząca przechowywania zamieszczoną przez producenta. Dobrym posunięciem jest napisanie zapytania do producenta, o pochodzenie mleka użytego do produkcji i uzyskanie kontaktu telefonicznego z hodowcą zwierząt mlekodajnych. Czasami opakowania spełniają funkcję edukacyjną - czyli informują nas o tym jak ser powstał i skąd pochodzi - takie informacje z opakowania wycinamy i wklejamy do zeszytu, przeznaczonego na cele edukacyjne z opakowń. Zeszyt umieszczamy w domowej bibloteczce w kuchni i zaglądamy w razie potrzeby. Po zastosowaniu się do powyższych wskazówek, kroimy ser w trójwymiarowe figury geometryczne np. 10 sztuk kul (czyli zbiorów punktów oddalonych nie bardziej niż pewna zadana odległość (promień kuli) od wybranego punktu- środek kuli), 10 sztuk stożków sciętych (czyli przecinamy stożki, pozostawijąc część znajdującą się pod płaszyzną równoległą do ich podstaw), 10 sztuk czworoscianów (ostrosłupów trójkątnych, czyli wielościanów o czterech trójkątnych ścianach). Kupując olej roślinny o zielonym zabarwieniu, mocnym zapachu i smaku, otrzymywany z tłoczenia na zimno ( nie polecam na gorąco) miąższu owoców oliwki, nalezy brać pod uwagę jego skład chemiczny. Najlepiej zlecić badanie składu wyspecjalizowanemu laboarorium, posiadającemu odpowiednie certyfikaty. Skład ten nie może być inny niz: 15% nasyconych kwasów tłuszczowych, 60-75% kwasu oleinowego, 14-18% kwasu linolowego, 10-18% kwasu palmitynowego, 2% kwasu linolenowego, 2% kwasu stearynowego, witamina E. Dokonując oględzin opakowania produktu w sklepie, wybieramy z oferty jedynie te, które umieszczono w opakowaniu szklanym. Kluczowe będzie ustalenie z jakiej huty szkła pochodzi to opakowanie. Zawartość krzemu w piasku użytym przy wytapianiu szkła wpływa na kwasowość oliwki, jego nadmiar może spowodować trwałe uszkodzenie błony śluzowej żołądka. Umawiamy się na spotkanie z kierownikiem działu produktów tłuszczowych w celu przeprowadzenia wywiadu na temat postępowania z produktem, zanim trafił on na półki sklepowe. Staramy sie uzyskać jak najwięcej dokumentów tj. zdjęcia, protokoły, faktury, książeczki zdrowia osób, które miały styczność z wyżej wymienionym półproduktem sałatki (ksera wykluczone). Tak przygotowane składniki umieszczamy w naczyniu ze stali nierdzewnej w kolejności: zielone (ogórki, kapusta, oliwa z oliwek) , czerwone (pomidory, rzodkiewka, cebula), żółte (kukurydza, cebula, jajka żóltkami w dół), białe (ser feta, cebula, sól), inne (pieprz). Mieszamy (łyżką obiadową, eliptyczną o dłuższym promieniu 6 cm i długości trzonka nie mniejszej niż 15 cm) wolnymi ruchami wzdłuż scianki naczynia, zgodnie z kierunkiem ruchu wskzaówek zegara, prawą reką 3 razy, następnie lewą reką, przeciwnie do ruchu wskazówek zegara 1,7 razy, ponownie w kierunku ruchu wskazówek zegara, lecz bliżej środka naczynia 6,3 razy. Następnie zdecydowanym ruchem wyciągamy łyżkę z sałatki, tak aby jej składniki nie przywarły do poweirzchni wklęsłej łyżki. Czynność tę należy powtarzać 12 razy w odstępie 1 godziny. Aby uniknąć przenikania niepożądanych zapachów do sałatki, w tym samym czasie, w kuchni nie należy przygotowywać innych potraw ani napojów (w szczególności używek: kawy i herbaty). Dla zachowania higieny pracy wskazana jest odzież ochronna typu czepiec, fartuch oraz obuwie przeciwpoślizgowe i antystatyczne. W tak prosty sposób przygotowana sałatka zapewni Paniom wspaniałe figury nie tylko geometryczne, a Panom 12 godzin spokoju.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl