Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Sałatka "samo zdrowie" z żurawiną i serem pleśniowymSałatka "samo zdrowie" z żurawiną i serem pleśniowym

dodany 19.06.2012 11:09 przez JulaKula

rodzaj dania: sałaty, surówki

kuchnia: Inne

liczba osób: 5

trudność: łatwe

Składniki:
- sałata lodowa
- pomidory
- ser pleśniowy (np. Lazur)
- żurawina suszona
- orzechy ziemne
- sos winegret: łyżka soku z cytryny, łyżka musztardy, sól, pieprz, oliwa

Przygotowanie:
Żurawina, choć niepozorna i wciąż mało popularna, zyskuje coraz więcej uznania wśród smakoszy. Zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów. Dla szukających jednocześnie smacznych i zdrowych dodatków, żurawina powinna być wyborem nr. 1!

Dostępna w różnych postaciach, zarówno suszona (np. doskonałej jakości Bakalland) jak i świeża, stanowić może świetny dodatek i urozmaicenie prostych letnich dań. Małe, czerwone suszone owoce zawierają m.in. witaminy C, A, z grupy B, magnez, żelazo. Smakują dorosłym i dzieciom. Łatwo sprawdzić to przygotowując smaczną, lekką sałatkę z żurawiną i serem pleśniowym.

Przygotowanie tego zdrowego, rodzinnego dania na wakacyjne spotkania przy stole, zajmie zaledwie kilka minut i jest bardzo proste.

Przygotowanie:

Sałatę lodową porwać i wrzucić do miski. Dodać pokrojone świeże pomidory i skruszony ser pleśniowy, np. Lazur. Następnie sprażyć kilka orzechów ziemnych i posypać nimi sałatkę razem z garścią suszonych żurawin. Na koniec polać dobrze wymieszanym sosem z soku z cytryny, musztardy i oliwy, soli i pieprzu.

Smacznego!

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl