Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Sałatka makaronowa - czarne oliwki i fasola mungSałatka makaronowa - czarne oliwki i fasola mung

dodany 20.11.2007 23:09 przez watti

nazwa oryg.: SAŁATKA MAKARONOWA Z CZARNYMI OLIWKAMI I KIEŁKAMI FASOLI MUNG

rodzaj dania: makarony

kuchnia: Kuchnia włoska

liczba osób: 6

trudność: łatwe

Składniki:
200 gramów makaronu (najlepiej różne rodzaje)
1 duży pomidor lub kilka koktajlowych
garść czarnych oliwek bez pestek
300-400 gramów sera mozzarella
pół puszki kiełków fasoli mung
bazylia (najlepiej świeża)
sól, pieprz, oliwa z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu al dente, po czym zahartować przelewając kilkakrotnie zimną wodą. Do odsączonego makaronu dodać po kolei: pokrojony w kostkę spory pomidor (lub kilka koktajlowych pokrojonych na połówki), podobnie pokrojoną mozzarellę (tutaj polecam te spore kule "polskiej mozzarelli", które są zdecydowanie twardsze niż oryginalny ser - w tym wypadku można się pokusić nawet o mozzarellę wędzoną), całe oliwki i pół puszki kiełków fasoli mung z zalewy (dostępne w większości super marketów). Kolejnym krokiem jest dodanie sporej ilości bazylii, najlepiej świeżej. Może być także suszona lub nawet rozkruszona mini kostka przyprawowa, ale smak już nie ten sam. Całość solimy i przyprawiamy sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Na sam koniec polewamy wszystko oliwą z oliwek, koniecznie pierwsze tłoczenie. Oliwę dodajemy na samym końcu, w innym wypadku sól się nie rozpuści i nie doprawi poprawnie potrawy.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl