Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Sałatka koreańska z wołowiną

dodany 09.07.2008 18:27 przez lolunia__

rodzaj dania: sałaty, surówki

kuchnia: Inne

liczba osób: 6

trudność: trudne

Składniki:
300 g mięsa wołowego
300 g marchewki
2 cebule
3-4 świeże ogórki
50 g masła
ocet winny do smaku
1 łyżeczka ostrej papryki
70 g oliwy lub oleju
50 g sklarowanego masła
kilka ząbków czosnku
cytryna i zielenina do dekoracji

Przygotowanie:
Kawałek chudej wołowiny (najlepiej pieczeniowej) należy dokładnie umyć i pokroić wzdłuż włókien w cienkie długie plasterki. Podsmażyć z obu stron na sklarowanym maśle.
Na tarce z dużymi oczkami zetrzeć obrane i umyte marchewki, drobniutko posiekać dwie cebule. Marchewkę i cebulę podsmażyć na gorącym oleju, na małym ogniu, stale mieszając, by się nie przypaliły. Dokładnie umyć ogórki i nie obierać ze skórki. Pokroić je w cieniutkie plasterki. Krótko podsmażyć na stopionym maśle. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do głębokiej salaterki i skropić octem winnym, najlepiej jabłkowym. Obrać czosnek ,drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę, wymieszać z ostrą papryką, dodać do sałatki i zalać gorącym olejem lub oliwą. Sałatkę dokładnie wymieszać i na około 3 godziny wstawić do lodówki żeby się 'przegryzła'. Przed podaniem posypać świeżą pietruszką lub szczypiorkiem i udekorować plasterkami cytryny. Najlepiej podawać ze świeżą pajdą chleba.

Smacznego.!

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl