Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Ryba na słodko-kwaśno

dodany 20.04.2007 15:29 przez kluko

rodzaj dania: dania z ryb

kuchnia: Kuchnia tajska

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
1 kg filetów z białej ryby (np. panga, sola itp.)
1 kg świeżego pora
10 dag wiórków kokosowych
1 cytryna
1 jajko
mąka
sól
pieprz
słodki sos chili
ocet
olej do smażenia

Przygotowanie:
Skórkę z cytryny zetrzeć na małych otworach i wymieszać z mąką. Filety poporcjować, posolić i skropić sokiem z cytryny. Następnie obtoczyć kolejno w mące, roztrzepanym jajku i wiórkach kokosowych. Smażyć na małym ogniu z dwóch stron (trzeba bardzo uważać bo wiórki łatwo się przypalają). Por pokroić w cienkie plasterki i smażyć na rozgrzanym oleju przez kilka minut, aż zmięknie. Posolić do smaku. Usmażone pory przełożyć do naczynia żaroodpornego, na to połyżyć usmażone ryby - jedną obok drugiej. Sos chili wymieszać z octem do smaku (żeby wyszedł sos słodko-kwaśny) i następnie polać ułożone ryby w naczyniu żaroodpornym. Sosu nie musi być bardzo dużo, ważne żeby pokrył cienką warstewką ryby. Podawać na ciepło.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl