Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Roladki z cukinią

dodany 03.08.2008 12:23 przez lolunia__

rodzaj dania: dania wegetariańskie

kuchnia: Kuchnia polska

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
3 strąki kolorowej papryki
1 bakłażan
1 cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy
50 dag pomidorów
pół szklanki bulionu warzywnego
1 pęczek świeżej bazylii
pieprz
sól
2 opakowania ( po20dag) sera feta

Przygotowanie:
1.Papryki oczyścić, pokroić na kawałki,gotować około 5 minut w lekko posolonej wodzie.Przestudzić, polewając zimną wodą,osączyć na sitku. Następnie zdjąć skórkę. Bakłażan i cukinię oczyścić, pokroić wzdłuż w cieniutkie plasterki. Bakłażan oprószyć solą,odłożyć i poczekać aż puści sok.
2.Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Usmażyć na szklisto na 2 łyżkach oliwy.Dodać sparzone,o brane ze skórki pomidory i bulion. Gotować 10 minut. Bazylię posiekać,wrzucić do sosu. Ser pokroić w duże słupki. Plastry bakłażana osuszyć. Po jednym kawałku fety i papryki zwijać w plastry bakłażana i cukinii, spiąć wykałaczkami. Pozostałą oliwę mocno rozgrzać, zrumienić na niej roladki z obu stron. Oprószyć solą i pieprzem.
3.Roladki (wraz z sosem) przełożyć do żaroodpornej formy ew.podlać wodą. Piec ok 25 min. w temp. około 200 stopni C.

SMACZNEGO >!

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl