Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Risotto z kurczakiem

dodany 04.06.2009 19:36 przez agnes_w2

rodzaj dania: inne

kuchnia: Kuchnia włoska

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
300 g ryżu
1 pierś z kurczaka
200 g białej kiełbasy
100 g wędzonego boczku
1 cebula
1 marchewka
1 mała puszka zielonego groszku
300 ml bulionu, lub 1 kostka wołowa
łyżka tartego parmezanu
olej do smażenia

Przygotowanie:
Pokroić kurczaka, białą kiełbasę i boczek w nieduże kawałki. Poszatkować cebulę, marchewkę pokroić w plasterki. Przysmażyć cebulę z marchewką, po kilku minutach dodać kurczaka, białą kiełbasę i boczek i dalej smażyć często mieszając. Po usmażeniu kurczaka wsypać i ryż i przysmażać aż, się zeszkli, wtedy podlać bulionem, lub w zastępstwie wodą i dodać kostkę rosołową. Doprawić do smaku solą, pieprzem, Vegetą lub inną przyprawą wg. uznania. Dusić, pilnując, żeby się nie przypaliło i podlewać wodą w razie potrzeby. Jak ryż będzie miękki dodać łyżkę parmezanu, groszek, przemieszać i zdjąć z ognia. Pyszne danie idealne na kolację gotowe.
Smacznego

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl