Widelcem po mapie

przepisy internautów >>

Quiche z pomidorami i szparagamiQuiche z pomidorami i szparagami

dodany 17.12.2008 01:50 przez fuksja

rodzaj dania: przekąski

kuchnia: Kuchnia francuska

liczba osób: 4

trudność: łatwe

Składniki:
Ciasto:
175g mąki, trochę dodatkowo do posypania blatu podczas wałkowania
szczypta soli
75g masła/ margaryny
zimna woda

Nadzienie numer 1
puszka siekanych pomidorów, odsączyć z soku pomidorowego
kilka suszonych pomidrów, pokroić
jajko
3/4 szkl śmietany, albo jogurtu naturalnego bez tłuszczu, jeśli ma być bardziej dietetyczne
garść sera żółtego, starkować
pęczek świeżych szparagów, mogą być też z puszki lub słoiczka
pieprz ziołowy

Nadzienie numer 2
150 g wędzonego łososia, pokroić
jajko
3/4 szkl śmietany, albo jogurtu naturalnego bez tłuszczu, jeśli ma być bardziej dietetyczne
garść sera żółtego, starkować
pęczek świeżych szparagów, mogą być też z puszki lub słoiczka
pieprz ziołowy

Przygotowanie:
Mąkę przesiać z solą, dodawać posiekane masło, aż się utworzy kruszonka, dodawać wody aż całość zamieni się w gładkie ciasto, zostawić w lodówce na 30 min. Ciasto rozwałkować na ok. pół centymetra, wyłożyć nim foremkę nasmarowaną masłem, piec w piekarniku nagrzanym do 190st. przez ok 15-20 min. Można użyć specjalnych "fasolek" do pieczania wysypanych na papier do pieczenia, który wcześniej układamy na ciasto, albo uzyć zwykłego grochu.
Przygotować nadzienie. Jajko rozmieszać, dodać śmietanę, pomidory, ser, przyprawy, wymieszać, całość wylać na ciasto, układać zblanszowane szparagi - przed gotowniem usunąć stwardniałe końce (albo odsączone z zalewy). Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. Piec ok 30 - 40 min aż ładnie się zrumieni. Odsatawić na ok. 3 min żeby quiche "odpoczął", podawać gorące lub w temp. pokojowej.
W drugim przepisie wymieszać składniki, ułożyć szparagi, upiec.

Redakcja serwisu www.kuchniaplus.pl nie ponosi odpowiedzialności za przepisy i zdjęcia zamieszczone przez internautów z tytułu ewentualnego naruszenia praw osobistych i autorskich osób trzecich.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl